|
WARMIŃSKO-MAZURSKIE - Droga S51 (Olsztyn - Olsztynek) |
| Autor |
Wiadomość |
piotreg
Administratore banitore piotreg

Dołączył: 23 Mar 2007 Pochwał: 1676 Posty: 33588 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 17 Styczeń 2025, 16:03 Droga S51 (Olsztyn - Olsztynek)
|
|
|
| GITD podpisał umowę z firmą Sprint S.A. na dostawę i montaż 43 urządzeń odcinkowego pomiaru prędkości. Systemy UnicamVELOCITY 4 zostaną zamontowane na drogach ekspresowych i autostradach. Jako lokalizacja podstawowa został wskazany odcinek drogi S51 pomiędzy Węzłem Olsztyn Południe a Węzłem Stawiguda. Termin realizacji: 30 czerwca 2026 r. |
|
|
|
 |
Telematyka
|
Wysłany: A może to Cię zainteresuje
|
|
|
|
|
|
|
|
phonemaniac
Videomaniac

|
Wysłany: 4 Marzec 2026, 09:54
|
|
|
| Cytat: | Odcinkowy pomiar prędkości na drodze S51 pod Olsztynem. Znaki już są. Co z mandatami?
Znaki informujące o odcinkowym pomiarze prędkości na drodze ekspresowej S51 zaniepokoiły niektórych kierowców. Sprawdziliśmy, czy system został już uruchomiony.
Znaki stanęły między Olsztynem a Stawigudą. Kierowcy nie są jednak pewni, czy system już działa, czy nie.
- Kiedy zobaczyłem znak informujący o końcu odcinka pomiarowego, to serce zabiło mi szybciej. Zastanawiałem się, czy aby nie jechałem za szybko - przyznaje nam pan Czesław. - Dopiero później zorientowałem się, że jadąc od strony Olsztyna, przeoczyłem znak wskazujący rozpoczęcie pomiaru.
Rejestrator pod Olsztynem. Działa, czy nie działa?
Z planowanych na ten rok 43 lokalizacji nowych odcinkowych pomiarów prędkości, cztery będą funkcjonowały na drogach ekspresowych na Warmii i Mazurach.
Powstaną one w okolicach Pasłęka, Nidzicy i na odcinku Olsztynek-Rychnowo (S7). Czwarty będzie między węzłem obwodnicy Olsztyn Południe i Stawigudą (S51). To właśnie ten odcinek budzi najwięcej emocji wśród olsztyńskich kierowców.
Zapytaliśmy Główny Inspektorat Transportu Drogowego, czy wspomniany pomiar już funkcjonuje, a jeśli nie, to od kiedy zacznie wyłapywać kierowców jeżdżących zbyt szybko?
- Dokładny termin uruchomienia urządzeń nie jest jeszcze znany - informuje nas biuro prasowe GITD. - Termin realizacji projektu to 30 czerwca 2026 roku.
Przedstawiciele Inspekcji dodają, że o uruchomieniu urządzeń poinformują na swoim profilu w mediach społecznościowych. Oznacza to, że na razie mandaty nie są jeszcze wystawiane.
Urządzenia montuje olsztyńska firma SPRINT. Jak się dowiedzieliśmy od przedstawicieli wykonawcy, montaż jest zakończony i zostały one przekazane do CANARD (Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym). Teraz wszystko zależy zatem od operatora.
Odcinkowe pomiary prędkości na Warmii i Mazurach
Wspomniane cztery odcinki uzupełnią system na Warmii i Mazurach, który na razie składa się z dwóch takich pomiarów. Jeden o długości 5 km rozpoczyna się w Gietrzwałdzie, a kończy w Nagladach (DK16), drugi (5,8 km) jest w powiecie mrągowskim między miejscowościami Gwiazdowo i Piecki na DK59.
W 2025 roku więcej wykroczeń wykrył system na odcinku Gietrzwałd-Naglady na DK 16. Tutaj zostało zarejestrowanych łącznie 1580 wykroczeń. Na odcinku Piecki - Gwiazdowo na DK59 takich przypadków było 1036. Najwięcej piratów drogowych zarejestrował jednak klasyczny fotoradar w miejscowości Zgon na DK58 w powiecie mrągowskim w gminie Piecki. Urządzenie to zarejestrowało 1782 wykroczeń. |
LINK |
Autor postu otrzymał pochwałę. |
|
|
|
 |
|
|
|