Dura lex sed lex - Przejazdy kolejowe |
Autor |
Wiadomość |
piotreg
Administratore banitore piotreg

Dołączył: 23 Mar 2007 Pochwał: 1602 Posty: 32609 Skąd: Dolny Śląsk
|
|
|
|
 |
Specjalista
|
Wysłany:
|
|
|
|
|
|
|
kalex
Jajcarz
|
Wysłany: 2 Sierpień 2009, 14:30
|
|
|
Bez urazy dla szczytnego celu. Ale ktoś z tej kampanii powinien wziąć jedną rzecz pod uwagę. Jest kupa takich przejazdów, gdzie tory idą pod takim kątem do jezdni, że absolutnie nie ma szans na dojrzenie czegokolwiek, chyba że z torów, do tego dochodzi jeszcze stróżówka przy samym skrzyżowaniu, która zasłania dodatkowo. Jak jestem w takim miejscu i muszę wjechać na tory, aby się przekonać, czy nie jedzie pociąg, odrazu przypominam sobie o kampanie "bezpieczny przejazd", wtedy bym ich tam przyprowadził - niech pokażą jak to się robi. |
|
|
|
 |
tqmeh
Forum Lider

|
Wysłany: 18 Sierpień 2009, 09:46
|
|
|
Witam,
To były stany teraz czas na polskie realia.
W Legnicy jak staną miśki za STOP-em to złapią chyba połowę miasta, normalnie korek się robi jak nie zatrzymują aut.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
garny
Forum Lider
Dołączył: 08 Lis 2008 Pochwał: 128 Posty: 1543 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18 Sierpień 2009, 20:28
|
|
|
No niby problem, ale ostatnio i mi się zdarzyło na stopie przelecieć wracając z Kamiennej Góry, no cóż absolutnie moja wina, ale tak się zdarza, że pośpiech bierze górę, dobrze że przejazd raczej nieczynny od dawna, a znak jest tam baaaardzo profilaktycznie. |
|
|
|
 |
piotreg

|
Wysłany: 18 Sierpień 2009, 21:17
|
|
|
A to już jest odrębny problem - tory, na których drzewa rosną, a znak nadal stoi...
Na takich przejazdach profilaktycznie zwalniam... w trosce o miskę olejową. Użytkownicy Octavii wiedzą o co chodzi. |
|
|
|
 |
wksek
Forum Lider

|
Wysłany: 18 Sierpień 2009, 21:20
|
|
|
A zwalniasz na DK 8 za Bielanami i Kobierzycami? |
|
|
|
 |
piotreg

|
Wysłany: 18 Sierpień 2009, 21:39
|
|
|
Ale tam nie ma znaku STOP. I jest to uzasadnione.
Zwalniam... tak do . |
|
|
|
 |
wksek
Forum Lider

|
Wysłany: 18 Sierpień 2009, 21:54
|
|
|
Hehe, to fakt, stopu nie ma, ale posiadam fotki, na których przejeżdża... pociąg. Wrzucę jak znajdę. |
Autor postu otrzymał pochwałę. |
|
|
|
 |
piotreg

|
Wysłany: 19 Sierpień 2009, 06:53
|
|
|
Normalnie chcę to zobaczyć. |
|
|
|
 |
garny
Forum Lider
Dołączył: 08 Lis 2008 Pochwał: 128 Posty: 1543 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19 Sierpień 2009, 20:28
|
|
|
wksek napisał/a: | Hehe, to fakt, stopu nie ma, ale posiadam fotki, na których przejeżdża... pociąg. Wrzucę jak znajdę. |
To podobnie jak na przejeździe przez ul. Krakowską czy już Opolską, można się zdziwić jak ktoś jest przyzwyczajony, że jedyne szynowe zjawisko w tej okolicy to tramwaj. |
|
|
|
 |
wksek
Forum Lider

|
|
|
|
 |
piotreg

|
Wysłany: 20 Sierpień 2009, 08:32
|
|
|
wksek, nie o tym przejeździe myślałem.
W głowie miałem przejazd między Kobierzycami, a Cieszycami.
Tym rzeczywiście jeżdżą średnio dwa pociągi dziennie - kiedyś pracowałem przy tych torach. |
|
|
|
 |
delpiero
Administratore banitore

Dołączył: 20 Lut 2009 Pochwał: 3894 Posty: 9927 Skąd: Gang Albanii
|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 07:47
|
|
|
Cytat: | Zamknięty między szlabanami
Niezwykle niebezpieczną sytuację obserwowali kierowcy, którzy stali przed przejazdem kolejowym we Wrocławiu przy ul. Lotniczej. - Kierowca Skody wjechał na czerwonym świetle i został zamknięty między szlabanami. Miał szczęście, że pociąg jechał drugimi torami - napisał do nas @jerzyjanusz.
Magdalena Kruaze, rzeczniczka Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu twierdzi, że posunięcie kierowcy było bardzo nieodpowiedzialne.
- Kierowca złamał art. 28 ustawy o ruchu drogowym, który mówi, że zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Za złamanie przepisów kierowca naraził się na mandat w wysokości 300 zł. Jednak należy wziąć pod uwagę, że spowodował poważne zagrożenie w ruchu drogowym. Mogło dojść do katastrofy. Kara w takim przypadku może być znaczni wyższa - mówi Magdalena Krauze.
| LINK |
Autor postu otrzymał pochwałę. |
|
|
|
 |
tqmeh
Forum Lider

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 09:46
|
|
|
Na wylocie z Legnicy w kier. Złotej jest bardzo aktywny przejazd ze STOP-em, jednak jest sporo osób, które mają to w nosie, z TIR-ami na czele. Przejazd jest lekko przysłonięty od strony miasta, więc niejeden się zdziwił, a kilku zostało, taką właśnie sytuację opisał mi znajomy:
Wracał w nocy, była lekka mgła, na przejeździe stoi auto, dojechał do niego i nic się nie dzieje, gość dalej stoi, wysiada, a tu samochód przed nim nie ma przodu Jechał sobie pociąg, gość uznał, że nie zatrzyma się na STOP-ie, w wyniku czego przywalił w oś lub coś innego, na jego szczęście nie dostał się między wagony, bo mogłoby być nieciekawie. Pociąg dawno pojechał, a facet z rodziną i połową samochodu został na przejeździe...
Rejestracja gdzieś z Polski...
Pozdr. |
|
|
|
 |
piotreg

|
Wysłany: 14 Sierpień 2010, 10:02
|
|
|
A propos Lotniczej we Wrocławiu - ostatnio na ulicy leżała jedna z rogatek - ktoś się spieszył na cmentarz i ją urwał, kiedy się zamykała. Ludzie nie wyciągają wniosków, chcą ginąć na przejazdach! |
|
|
|
 |
|