Wrocław - Mobilne centrum monitoringu
amaral - 29 Maj 2009, 08:23 Temat postu: Mobilne centrum monitoringu Wczoraj nad ranem na wjeździe do Wrocławia stało szare Iveco-bus DW 4... EG i czarna Vectra DW 437ET. Łapali tych co przejeżdzali czerwone światlo i pasy. Rej. busa nie znam do końca, bo Vectra zasłaniała mi widoczność.
wksek - 29 Maj 2009, 08:59
DW 047GH koloru białego z masztem.
piotreg - 29 Maj 2009, 11:40
Biały to on nie jest. Bardziej taki stalowy/szary.
Cino - 29 Maj 2009, 11:56
Proszę określić lokalizację.
mussawir - 29 Maj 2009, 23:02
piotreg napisał/a: | Biały to on nie jest. Bardziej taki stalowy/szary. |
Potwierdzam, raz widziany, gdy śmigał przez Grunwald.
piotreg - 30 Maj 2009, 08:47
Mam go w telefonie...
Fotka słabej jakości, ale coś tam widać.
garny - 30 Maj 2009, 09:04
Ja kiedyś widziałem jakiegoś tajniackiego Renault Traffica, ale nie nie miał tyle szpejów na dachu. Był bardziej dyskretny - niebieski DW 84... jeśli dobrze pamiętam.
amaral - 2 Czerwiec 2009, 08:24
piotreg napisał/a: | Mam go w telefonie...
Fotka słabej jakości, ale coś tam widać.
|
Dokładnie ten sam. Troche pomyliła mi się rejestracja, ale zasłaniała mi ją Vectra.
BluesWings - 4 Czerwiec 2009, 12:45
Mają kilka tych busików na stanie. Dziś też widziałem jednego.
piotreg - 4 Czerwiec 2009, 19:27
Błąd! Takiego mają jednego. Z tym sprzętem warty jest on okrągłą bańkę.
BluesWings - 4 Czerwiec 2009, 19:39
No to może... był bardzo podobny, ale miał inne tablice rej.
adam - 30 Maj 2010, 16:35
Mam takie pytanie, czy ten sprzęt jest jeszcze we Wroclawiu? Jest wykorzystywany? Jeżeli tak, to gdzie i kiedy?
Szczerze mówiąc nigdy go nie widziałem.
piotreg - 31 Maj 2010, 08:00
Widziałem go kilka razy... głównie przy okazji zabezpieczania imprez masowych.
garny - 1 Lipiec 2010, 19:16
Dziś zaparkowany w okolicach Renomy - zabezpieczenie jakiejś imprezki pod pobliskim pomnikiem.
piotreg - 1 Lipiec 2010, 21:53
Kaczory tam chyba urzędują...
adam - 29 Grudzień 2010, 16:14
Dzisiaj od rana Iveco skutecznie namierzało przejeżdżających na czerwonym świetle przy skrzyżowaniu Klecińska x Szkocka w kierunku Legnickiej.
Jakieś 300 metrów dalej - na górze estakady - Vectra DW 037CM w roli kasy.
Z tego co widziałem, to chętnych nie brakowało. Później, około 11:30, Vectry już nie było, natomiast Iveco stało. Sądzę zatem, że parę osób dostanie jeszcze pamiątkowa fotę pocztą...
piotreg - 29 Grudzień 2010, 17:41
W końcu Pierwszy raz słyszę o tego typu akcji.
Na tym skrzyżowaniu trzeba mieć się na baczności, bo często oznakowane i nieoznakowane radiowozy czają się na Orlenie, na tych co "idą" na ciemnozielonym.
michu - 29 Grudzień 2010, 18:00
piotreg napisał/a: | Na tym skrzyżowaniu trzeba mieć się na baczności, bo często oznakowane i nieoznakowane radiowozy czają się na Orlenie, na tych co "idą" na ciemnozielonym. |
Nawet w nocy.
garny - 29 Grudzień 2010, 21:34
Dobrze! Podoba mi się inicjatywa w wykorzystywaniu tego co mają, a nie marudzeniu że trzeba kupić np. F-16 z modułem zintegrowanym z sygnalizacją świetlną.
wksek - 29 Grudzień 2010, 21:51
Zgadzam się, fajna inicjatywa. Z tym małe ale... jak jest sucho byłoby wtedy super, super, super. Niestety, przy takim stanie nawierzchni (dziś lód w całym Wrocławiu) ciężko jest z dosyć sporej prędkości (patrz Klecińska i prędkości z jakimi ganiają poniektórzy) w każdym wypadku wyhamować. Co oczywiście nie zwalnia z zasad, czyli prędkość do warunków i zachowaj czujność przed sygnalizatorem
garny - 29 Grudzień 2010, 22:11
Zgoda - trzeba brać pod uwagę okoliczności, ale w wielu miejscach dało się z 60-70 km/h zatrzymać na "żółtym", a mimo to nie każdemu się chciało, ba nawet srebrno-niebieska KIA przeleciała.
wksek - 29 Grudzień 2010, 23:05
Tak też właśnie. Oby to nie była jednorazowa akcja, bo fanów późnego zielonego nie brakuje.
kalex - 30 Grudzień 2010, 09:03
Cytat: | § 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,
2) sygnał żółty - zakaz wjazdu za sygnalizator, chyba że w chwili zapalenia tego sygnału pojazd znajduje się tak blisko sygnalizatora, że nie może być zatrzymany przed nim bez gwałtownego hamowania; sygnał ten oznacza jednocześnie, że za chwilę zapali się sygnał czerwony,
3) sygnał czerwony - zakaz wjazdu za sygnalizator,
4) sygnały czerwony i żółty, nadawane jednocześnie - zakaz wjazdu za sygnalizator; sygnały te oznaczają także, że za chwilę zapali się sygnał zielony.
2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,
2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.
3. Sygnalizator używany poza skrzyżowaniem do kierowania ruchem na zwężonym odcinku drogi może nadawać sygnały o dwóch barwach - zielonej i czerwonej.
4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12. |
Mnie zawsze intryguje "żółte". Nie można, ale można.
OJCIEC - 30 Grudzień 2010, 10:40
kalex napisał/a: | Mnie zawsze intryguje "żółte". Nie można, ale można. |
To się nazywa logika rozmyta i jest na stałe zaimplementowane u jednostek płci żeńskiej.
garny - 30 Grudzień 2010, 10:43
To kiedy hamowanie jest gwałtowne, a kiedy nie? Gdzie jest ta granica.
piotreg - 30 Grudzień 2010, 11:50
wksek napisał/a: | Zgadzam się, fajna inicjatywa. Z tym małe ale... jak jest sucho byłoby wtedy super, super, super. Niestety, przy takim stanie nawierzchni (dziś lód w całym Wrocławiu) ciężko jest z dosyć sporej prędkości (patrz Klecińska i prędkości z jakimi ganiają poniektórzy) w każdym wypadku wyhamować. Co oczywiście nie zwalnia z zasad, czyli prędkość do warunków i zachowaj czujność przed sygnalizatorem |
Oj, nie...
Lubisz sobie czasem polecieć np. taką Legnicką troszkę szybciej
Fajnie się jedzie, myślisz sobie, jest sygnalizacja, jest bezpiecznie...
Dlatego też sygnalizatorów należy przestrzegać za wszelką cenę I nie ma żadnego ale Sygnalizatory to świętość - dla mnie i choć nie raz mi się zdarzyło - nie powiem - to potem byłem po prostu na siebie nie zły, tylko cholernie wściekły.
W ostatnim czasie na takiej Legnickiej było mnóstwo poważnych dzwonów, na których zarobiły także firmy pogrzebowe... wiesz dlaczego Bo mobilek zakładał, że przejdzie na późnym żółtym, a wychodziło z tego wczesne czerwone...
garny napisał/a: | To kiedy hamowanie jest gwałtowne, a kiedy nie? Gdzie jest ta granica |
O tym decyduje smutny lub wesoły Pan, który ma pewne przywileje.
adam - 3 Styczeń 2011, 15:36
Dzisiaj ekipa Iveco + Ducato jeździła i prawdopodobnie badała nowe miejscówki. Ok. 10:15 widziałem ich na przystanku przy Klecińska x Szkocka, ale w stronę Grabiszyńskiej.
Ok. 10:50 złapałem ich przy Wiśniowej w kierunku Armii Krajowej.
Chwile później pojechali Ślężną w kierunku Wyścigowej.
piotreg - 3 Styczeń 2011, 18:00
Czyli to nie były ćwiczenia, tylko się zaczęło. I jestem na tak.
garny - 3 Styczeń 2011, 20:22
Dziś przeleciałem na żółtym i już czułem na sobie karzący wzrok IVECO, którego na szczęście nie było. AIM SORRY!
michu - 3 Styczeń 2011, 20:39
Ja wiem jedno, w tym mieście nie da się jeździć zgodnie z przepisami Dziś przejechałem odcinek od Astry do skrzyżowania Grabiszyńska/Hallera/Klecińska z przepisową prędkością, która obowiązuje na tym odcinku, czyli . Jechałem cały czas prawym pasem, niby nie "utrudniałem" ruchu, a i tak dostałem dwa razy długim od pajaców jadących za mną. Nie wspomnę o kilku wulgarnych epitetach pod moim adresem na CB. Tak się zastanawiam po jaką cholerę się tak spieszyć? Skoro i tak się później stoi na światłach. Ja jadąc te 60 km/h miałem na tym odcinku tzw. zieloną falę. Sorry za off topa.
piotreg - 3 Styczeń 2011, 20:53
Źli ludzie A nie blokowałeś przypadkiem lewego pasa
To fakt, zielona fala na wielu ciągach ustawiona jest pod prędkość przepisową, więc pośpiech tak naprawdę nie daje nic.
michu - 3 Styczeń 2011, 21:14
piotreg napisał/a: | A nie blokowałeś przypadkiem lewego pasa |
No właśnie nie, nawet ciężarówki mnie wyprzedzały.
piotreg napisał/a: | To fakt, zielona fala na wielu ciągach ustawiona jest pod prędkość przepisową |
Czyli jadąc 120 km/h też powinna być zielona fala?
piotreg - 4 Styczeń 2011, 07:54
michu napisał/a: | Czyli jadąc 120 km/h też powinna być zielona fala? |
phonemaniac - 4 Styczeń 2011, 08:04
michu napisał/a: | Czyli jadąc 120 km/h też powinna być zielona fala? |
W Warszawie na CB śmieją się, że jadąc Dolinką Służewiecką 180 km/h też jest zielona fala.
piotreg - 4 Styczeń 2011, 08:07
Ale ona jest non stop zakorkowana.
adam - 4 Styczeń 2011, 21:15
Dzisiaj na tapecie znowu Klecińska x Szkocka. Uwaga - cwaniaczki schowali się za ekranem dźwiękochłonnym! Kto się przyjrzał, widział tylko dwa wystające maszty z kamerami.
Śpieszących się pechowców ganiała Kia.
michu - 4 Styczeń 2011, 21:40
W jakich godzinach?
adam - 4 Styczeń 2011, 22:28
Nie wiem od której, do której tam byli. Ja ich widzialem po 10.
piotreg - 5 Styczeń 2011, 08:04
adam napisał/a: | Dzisiaj na tapecie znowu Klecińska x Szkocka.
Uwaga - cwaniaczki schowali się za ekranem dzwiękochłonnym! Kto się przyjrzał, widział tylko dwa wystające maszty z kamerami.
Śpieszących się pechowców ganiała Kia. |
Ciekaw jestem, czy Ci, których nie rozliczą na miejscu, są potem wzywani na Hubską na krótkie video.
BluesW. - 5 Styczeń 2011, 10:34
A ma ktoś zdjęcia jak te maszty z kamerami wyglądają?
piotreg - 5 Styczeń 2011, 10:36
W tym wątku masz zdjęcia.
adam - 5 Styczeń 2011, 21:07
Nie wiem, czy maszt to poprawna nazwa, ale generalnie chodzi mi o ten pałąk na którym są zamocowane kamery.
Dzisiaj podobno Armii Krajowej x Bardzka, w kierunku Borowskiej. Iveco stało przy salonie Skody, zaraz za Kauflandem na bok zapraszało Ducato.
OJCIEC - 5 Styczeń 2011, 21:56
Ooo, tam powinni stać non-stop!
piotreg - 6 Styczeń 2011, 09:21
Na pewno non-stop Tamtędy chyba często lata Twoja Beata...
OJCIEC - 6 Styczeń 2011, 09:43
Chyba jej założę spowalniacz i zzieleniacz świateł. Na to też zadziała?
michu - 7 Styczeń 2011, 13:48
Dziś ponownie na tapecie skrzyżowanie Klecińska x Szkocka.
Iveco o 10:17 zbunkrowane ze ekranami. Kasy nie dostrzegłem.
BluesW. - 7 Styczeń 2011, 13:54
Jak szpieg z krainy deszczowców.
piotreg - 7 Styczeń 2011, 14:15
Miejsce jest naprawdę solidne, bo przy zjeździe z estakady każdy nabiera prędkości i potem nikt nie chce hamować na pomarańczowym.
michu - 9 Styczeń 2011, 13:46
A dziś Iveco można zobaczyć na rynku.
adam - 12 Styczeń 2011, 16:10
Wczoraj Klecińska x Francuska, kierunek Legnicka, Iveco + Vectra.
Dzisiaj Klecińska x Szkocka, kierunek Legnicka, Iveco + Mondeo.
Iveco schowane na Orlenie, z ulicy nie było ich widać.
W zasadzie jadąc rano z Legnickiej do Krakowskiej via. Klecińską, Hallera, Armii Krajowej ma się pewność gdzieś ich spotkać.
OJCIEC - 12 Styczeń 2011, 17:49
Jeśli chodzi o łapanie przelotów na czerwonym, to mogę chłopakom kawę dowozić.
garny - 12 Styczeń 2011, 19:10
Popieram, ale Orlen mają blisko, więc pewnie dadzą radę.
OJCIEC - 12 Styczeń 2011, 20:34
No słusznie, dorośli są.
piotreg - 12 Styczeń 2011, 21:17
Ale widać, że szczególnie upodobali sobie jedno skrzyżowanie - klienteli pewnie nie brakuje.
mussawir - 14 Styczeń 2011, 01:41
Katują tą miejscówkę jak nie wiem co. 13.01 też tam stali około 16.30, ale kasowali tych, którzy skręcali w lewo, bo w kierunku Grabiszyńskiej był mega korek.
piotreg - 14 Styczeń 2011, 06:10
Dzięki za info. Szkoda tylko, że amaral zaangażowanym plusików nie rozdaje za wkład.
mussawir - 14 Styczeń 2011, 10:08
Jakieś zdjęcie też mam, ale to z komórki i na dodatek z wnętrza karetki, więc nie wiem czy jego wrzucanie ma jakikolwiek sens.
Regand - 21 Styczeń 2011, 08:55
Nie wiem czy to jest nowa miejscówa, ale wczoraj stali na Rondzie Regana z kamerkami wysuniętymi do góry i łapali tych "spóźnionych".
piotreg - 27 Styczeń 2011, 17:06
Ok. 16.00 na tapecie Klecińska /na wysokości stacji Orlen/ - MCM schowane za szklanym ekranem, a skrzyżowanie dalej - na zatoczce autobusowej - patrol "ściągający". Oczywiście kierunek centrum.
michu - 27 Styczeń 2011, 21:16
Ducato widziałem, masztów nie dostrzegłem.
piotreg - 29 Styczeń 2011, 14:18
Dlaczego nasze Mobilne Centrum jest tak aktywne. Otóż, w grudniu przejął je - no i chłopaki wzięli się ostro do roboty.
Wyobraźcie sobie, że wcześniej sprzęt ten co najwyżej obsługiwał imprezy masowe i festyny, na których Policja chwaliła się swoim sprzętem. Aż w końcu ktoś na górze się lekko wqur... i kazał przekazać sprzęt na Hubską.
michu - 8 Luty 2011, 18:42
11:53 - skrzyżowanie Klecińska/Szkocka. MCM zbunkrowane standardowo za ekranem. Za następnym skrzyżowaniem w zatoczce autobusowej kasa w Oplu . W kasie dziś była niezła obsada, bo aż trzech panów i jedna blondyneczka.
kalex - 21 Marzec 2011, 19:37
19:00 - Most Uniwersytecki.
wksek - 21 Marzec 2011, 19:59
Wzięli się za *******.
Micell - 5 Sierpień 2011, 16:11
Dzisiaj MCM znów. Atakuje tym razem stali na skrzyżowaniu ul. Milenijna/Popowicka - info CB.
mussawir - 17 Sierpień 2011, 19:52
Dzisiaj około 9-10 akcja MCM na skrzyżowaniu Ślężna/A. Krajowej. MCM stało na przystanku przy Ślężnej i filmowali przelatujących na czerwonym w stronę Bielan i A4. Kasa stała przy stacji Shell.
garny - 23 Sierpień 2011, 18:53
Dziś MCM aktywne ok. 18:00 na parkingu przy stacji Orlen (ul. Klecińska, w kier. Poznania). Tuż za skrzyżowaniem oznakowane Mondeo MK3.
Micell - 24 Sierpień 2011, 17:41
Godz. 17:00 - MCM grasuje w tym samym miejscu, info CB.
michu - 24 Sierpień 2011, 20:26
Micell napisał/a: | (...) w tym samym miejscu (...) |
Nie w tym samym miejscu co wczoraj, bo stali w drugą stronę za ekranikami. Później wrzucę foto na potwierdzenie tego co pisze.
Micell napisał/a: | Info CB. |
To co mówią na CB nigdy nie jest w 100% wiarygodne, więc nie wiem po co wrzucać (Micell, nagminnie to robisz) o tym info na forum. Ja wyznaję taką zasadę: Jak nie zobaczę na własne oczy tego o czym mówią, to nie wrzucam info na forum.
Micell napisał/a: | (...) godz. 17:00 (...) |
Swoją drogą długo tam dziś działali. Ja ich widziałem o 15:00.
michu - 24 Sierpień 2011, 22:56
Godz. 14:59 - skrzyżowanie ul. Klecińska/Szkocka/Duńska, w kierunku A4.
Iveco dostało kołpaczki, które świecą się do słońca jak psu jajca.
Godz. 15:12 - za skrzyżowaniem ul. Klecińska/Francuska/Szwajcarska (przy ogródkach działkowych), w kierunku A4.
W interesie spory, klientów nie brakowało.
PS. O mały włos, a sam bym był dziś klientem, ale coś mnie powstrzymało i nie poleciałem na późnym żółtym. Babeczka z prawego pasa poleciała na żółtym i później widziałem ją przy kasie.
piotreg - 31 Sierpień 2011, 21:13
Doszły mnie słuchy, że chłopaki Klecińską na razie odpuszczają i biorę na tapetę właśnie to skrzyżowanie.
wksek - 2 Wrzesień 2011, 06:59
Przed 15 minutami w TVP Info mówili o akcji "bezpieczna droga do szkoły".
Jak się okazało w akcji bierze też wóz MCM, kontrolując drogi prowadzące do szkoły i główne skrzyżowania przy szkole.
Akcja odbywała się przy podstawówce numer 17, przy ulicy Wieczystej. Między Armii Krajowej, a Kamienną.
piotreg - 2 Wrzesień 2011, 08:19
Które dokładnie skrzyżowanie obstawili
wksek - 2 Wrzesień 2011, 08:26
Nie wiem jakie to było skrzyżowanie. W każdym razie okolice podstawówki nr 17. Ogólnie pokazali MCM na minutę, najpierw ściągnęli najbliższą okolicę z kamer. Pokazali MCM w środku co i jak wygląda oraz do czego służy, a następnie ściągnęli twarz redaktora i robili z nim wywiad przez kamerę MCM-u.
polaaak15 - 15 Listopad 2011, 16:44
Dzisiaj Iveco widziane było w Rynku w okolicach ratusza... było to związane z wizytą prezydentów Polski, Niemiec, Ukrainy...
Micell - 29 Listopad 2011, 18:03
Wczoraj MCM leciało przez ul. Lotniczą w kierunku centrum.
piotreg - 29 Listopad 2011, 18:59
pstryk - 29 Listopad 2011, 19:33
Micell napisał/a: | Wczoraj MCM leciało przez ul. Lotniczą w kierunku centrum. |
Poważna sprawa... I gdzie zaleciało...?
PieTrzaK - 29 Listopad 2011, 20:30
Jakby wyleciało w powietrze. To by był news.
Spawacz - 24 Lipiec 2019, 21:10
MCM IVECO, nr rej. DW 047GH
Kolejna ciekawostka spotkana dzisiaj w Warszawie przy okazji centralnych obchodów Święta Policji:
|
|