piotreg - 22 Kwiecień 2009, 11:59 Temat postu: Fotoradary stacjonarne
Cytat:
Fotoradary stacjonarne na terenie miasta Łomża
- al. Legionów, wlot do miasta, na wysokości jednostki wojskowej, jadąc od strony Ostrowi Mazowieckiej
- al. Piłsudskiego, na wysokości nowego szpitala, obracany w obie strony
- al. Piłsudskiego, przy skrzyżowaniu z ul. Konstytucji, na wysokości przejścia z sygnalizacją świetlną, obracany w obie strony
- ul. Sikorskiego, ok. 300m za dworcem PKS, jadąc w kierunku ul. Wojska Polskiego
- ul. Wojska Polskiego, wlot do miasta, jadąc od strony Ostrołęki/Warszawy
- ul. Zawadzka, przy skrzyżowaniu z ul. Prusa, jadąc w kierunku ul. Piłsudskiego
Są to maszty pod urządzenie Fotorapid (pasmo K - 24,125 GHz). Bardzo często maszty te są obracane i wtedy tną ostro zaskoczonych kierowców.lukaszr - 22 Kwiecień 2009, 12:39 Temat postu: Re: Fotoradary stacjonarne
piotreg napisał/a:
- al. Legionów, wlot do miasta, na wysokości jednostki wojskowej, jadąc od strony Ostrowi Mazowieckiej
Kiedyś (w 2005 roku) umyłem auto przy wjeździe do Łomży, nie suszyłem, bo mówię sobie: rozpędzę się i woda sama spłynie - efekt: 10 pkt. karnych i 400 zł z tego właśnie FR (118 km/h - Panowie powiedzieli, że 3km/h więcej i byłbym rekordzistą w Łomży) - moja żona jest z Łomży i ten FR jest dość często aktywny, bo łapie nadjeżdżających głównie warszawiaków.
Generalnie, za mycie auta wyszło mnie 408 zł
Aha, wtedy te maszty obsługiwała SM także nie wiem jak jest teraz.piotreg - 22 Kwiecień 2009, 13:02 To jak tam bywasz, to może zrobisz porządne fotki przy świetle dziennym?
Z tego wynika, że SM w Łomży ma na stanie Fotorapid. lukaszr - 22 Kwiecień 2009, 14:30 Ostatnio rzadko bywam, ale moja żonka coś mi ostatnio napomknęła żebyśmy pojechali, więc jak pojedziemy i nie będzie lał deszcz to zrobię wszystkie.piotreg - 23 Kwiecień 2009, 09:37 Zerknij na fotki w Jeleniej Górze... zobacz, jakie fajne wyszły... wiesz, jak wtedy lało...? lukaszr - 23 Kwiecień 2009, 11:04 Piotruś, obiecuję, że zrobię jakakolwiek będzie pogoda.
Ważne żeby nie była to noc. piotreg - 23 Kwiecień 2009, 11:14 Pasuje lukaszr - 8 Maj 2009, 09:36 Zgodnie z obietnicą (spakowane pliki jpg do wrzucenia do mapy wyślę mailem):
Spark^ - 27 Lipiec 2009, 22:44 Z tego co wiem, to większość jest aktywna, bo na obecną chwilę niby mają 5 sztuk i siedzą prawie cały czas... (zasłyszane od kolegi przy ostatniej wizycie).lukaszr - 28 Lipiec 2009, 00:55
Spark^ napisał/a:
(...) z tego co wiem, to większość jest aktywna, bo na obecną chwilę niby mają 5 sztuk i siedzą prawie cały czas... (zasłyszane od kolegi przy ostatniej wizycie).
Jak robiłem te zdjęcia to żaden nie był aktywny. Spark^ - 28 Lipiec 2009, 17:10
lukaszr napisał/a:
Spark^ napisał/a:
(...) z tego co wiem, to większość jest aktywna, bo na obecną chwilę niby mają 5 sztuk i siedzą prawie cały czas... (zasłyszane od kolegi przy ostatniej wizycie).
Jak robiłem te zdjęcia to żaden nie był aktywny.
A kiedy robiłeś? Ja jak byłem z miesiąc temu to 2 aktywne były. lukaszr - 28 Lipiec 2009, 23:03 W połowie maja. piotreg - 9 Sierpień 2009, 10:22 lukaszr, w którym kierunku celują maszty przy Piłsudskiego i Zawadzkiej?garny - 9 Sierpień 2009, 10:38 Ten na Legionów to bardziej na odjazd jest chyba nastawiony, no albo go obracają lukaszr - 9 Sierpień 2009, 20:53
garny napisał/a:
Ten na Legionów to bardziej na odjazd jech chyba nastawiony, no albo go obracają
Obracają i to dość często - ten akurat FR jest jak mi w SM kiedyś powiedzieli najczęściej używany, bo jest to droga przelotowa przez Łomżę (od strony OM) i jak to powiedział Pan ze SM: "Warszawka lubi szybko z tamtej strony wjeżdżać do Łomży" garny - 10 Sierpień 2009, 19:33
lukaszr napisał/a:
(...) jak to powiedział Pan ze SM: "Warszawka lubi szybko z tamtej strony wjeżdżać do Łomży"
Kto bogatemu zabroni lukaszr - 9 Październik 2009, 07:54 Wczoraj wieczorem był aktywny FR na ul. Legionów - patrzył w stronę wyjeżdżających z Łomży.
W ogóle od wjazdu od BP antyradar dostaje głupawki - 4 sygnały w K i wszystkie prawie max. Jadąc od dworca PKS jest lepiej, bo są tylko 3 w K i jeden się zwiększa czyli aktywny FR - poza tym widziałem w środku urządzenie.
Druga sprawa, że przy skrzyżowaniu sieje w K to:
piotreg - 9 Październik 2009, 09:16 Taka mikrofalowa patologia jest w wielu miastach. Misial - 9 Październik 2009, 09:17 Bydgoszcz rondo Grunwaldzkie... aż trzeba ściszać... bo tak sieje lukaszr - 9 Październik 2009, 10:52
piotreg napisał/a:
Taka mikrofalowa patologia jest w wielu miastach.
Ale tam to jest normalnie głupawka - nagrałem to, ale niestety była nagrana rozmowa przez telefon mojej żony, więc filmik jest trochę ucięty:
Tutaj jest alarm z Fotorapida w paśmie K, ale też niestety tylko kawałek, bo była rozmowa przez telefon i końcówka jak dojechałem do niego niestety nie może zostać umieszczona
piotreg - 2 Kwiecień 2010, 19:18 W którym kierunku celuje maszt przy ul. Zawadzkiej?piotreg - 11 Październik 2011, 10:33 Łukasz, nie śpij, bo Cię okradną Ponawiam pytanie o kierunek, w którym celuje maszt przy ul. ZawadzkiejPieTrzaK - 11 Październik 2011, 11:17 W tych jadących od Sikorskiego w stronę Piłsudskiego. Tak mi się wydaje W weekend mogę zerknąć i się upewnić.piotreg - 11 Październik 2011, 11:25 PieTrzaK - 11 Kwiecień 2012, 18:32 Tego masztu na Legionów nie ma:
Cytat:
Za to są 2 nowe Iskry w osstrry - 22 Grudzień 2012, 11:32 Temat postu: Re: Fotoradary stacjonarnePołowa masztów w Łomży jest nieaktywna. Tylko niektóre są aktywne, a reszta to albo nie ma nic albo wyłączone.PieTrzaK - 23 Grudzień 2012, 09:44 Niby który jest aktywny?piotreg - 26 Luty 2014, 14:39 Pietrzak, co tam ciekawego na Twojej ziemi słychać?
Ze spisu wynika, że w Łomży mają zostać 4. puchy - maszty nr 86, 87, 88 i 147. Są to kolejno:
Cytat:
- ul. Zawadzka, przy skrzyżowaniu z ul. Prusa, jadąc w kierunku ul. Piłsudskiego
- al. Piłsudskiego, przy skrzyżowaniu z ul. Konstytucji, na wysokości przejścia z sygnalizacją świetlną, obracany w obie strony
Spis ten pozostawia wiele do życzenia (np. z tego spisu wynika, że Opole znajduje się w woj. śląskim), dlatego też bardziej liczę na info od Ciebie. PieTrzaK - 26 Luty 2014, 19:12 Ty patrz, a ja czytałem artykuł w którym pisali że wszystkie puchy robią "wypad"!
Cytat:
Maszty po fotoradarach rozstawionych na ulicach Łomży mają zniknąć bezpowrotnie. Urządzenia do mierzenia prędkości przejeżdżających przez miasto samochodów już nie wrócą, a jedyną instytucją kontrolującą kierowców w tym zakresie, będzie łomżyńska Straż Miejska. Dla budżetu miasta to zastrzyk finansowy - w ubiegłym roku strażnicy wystawili mandaty na kwotę 87,2 tys. złotych.
Szare fotoradary "straszą" przejeżdżających przez Łomżę kierowców m.in. na ul. Zawadzkiej i Sikorskiego. W rzeczywistości urządzeń rejestrujących w nich nie ma i nic nie zapowiada tego, by miały wrócić.
- W tej chwili wiadomo już, że najprawdopodobniej wszystkie maszty ustawione w Łomży do wykorzystywania przez Inspekcję Transportu Drogowego zostaną usunięte - przekazuje Bogdan Rutkowski, komendant Straży Miejskiej w Łomży.
Tym samym jedyną służbą, która będzie dysponowała w Łomży fotoradarem, będzie właśnie Straż Miejska. W ubiegłym roku strażnicy rozstawili urządzenie 26 razy, monitorując samochody przez 72 godziny. W efekcie, ukarali m. in. kierowcę, który dopuszczalną prędkość (50 km na godzinę) przekroczył dwukrotnie - na liczniku miał 108 km na godzinę.
O tym, ze fotoradar nie jest w Łomży bezużyteczny, świadczy liczba mandatów nałożonych przez Straż Miejską. W ubiegłym roku mandatami zostało ukaranych 608 kierowców, od których do budżetu miasta wpłynęło 87,2 tys. złotych.
Pytanie tylko czemu/komu bardziej wierzyć. Na dzień dzisiejszy chyba wszystkie jeszcze stoją bez zmian.piotreg - 26 Luty 2014, 20:32 Zerknij do Suwałk. Jest podobny artykuł - wszystkie idą na złom. Tymczasem GITD właśnie opublikował spis, z którego wynika, że jedna pucha została wpięta do systemu CANARD. Dlatego też czekam na info od Ciebie. PieTrzaK - 26 Luty 2014, 21:09 Czyli każdy sobie pisze i mówi co chce... Polska.
Będę monitorował, wczoraj jak pisałem chyba wszystko stało jeszcze na swoim miejscu w swoim szarym kolorze - a na pewno Zawadzka i obie na Piłsudskiego.4265 - 28 Luty 2014, 12:58 To co udało mi się dzisiaj ustrzec: al. Piłsudskiego obydwa są, Zawadzka jest, Wojska Polskiego jest, Sikorskiego jest, wszystkie są szare.delpiero - 8 Marzec 2014, 20:28
Cytat:
Z Łomży znikną fotoradary – czy drogi będą bezpieczne?
Łomża wkrótce może zostać bez kontrolujących prędkość fotoradarów. Z miasta mają zniknąć wszystkie radary Inspekcji Transportu Drogowego. Jedynym miernikiem dysponować będzie straż miejska. Czy to wystarczy w mieście, przez które przebiegają trzy drogi krajowe?
Jeszcze do końca ubiegłego roku na łomżyńskie drogi swoje "oko" kierowało kilka stacjonarnych fotoradarów Inspekcji Transportu Drogowego. Po zmianie przepisów, zgodnie z rozporządzeniem ministra, charakterystyczne szare puszki musiały z poboczy zniknąć. Maszty, na których były umieszczone, wkrótce będą zdemontowane.
Do łask wraca więc przenośny fotoradar wykorzystywany przez straż miejską. Będzie to jedyny prowadzony w Łomży pomiar prędkości samochodów.
W ubiegłym roku miernik pracował zaledwie przez 72 godziny, a i tak zarejestrował ponad 600 aut przekraczających prędkość. W ocenie policji, to najczęstsza przyczyna wypadków drogowych.
Rekordzista jechał o ponad 50 km na godzinę szybciej, niż pozwalają na to przepisy. – Podejrzewam, że jeżeli zostaniemy sami, będzie tych wykroczeń więcej – uważa Bogdan Rutkowski, komendant Straży Miejskiej w Łomży.
Choć służby porządkowe nie mają wątpliwości, że kontrole są potrzebne, sami kierowcy na temat fotoradarów mają podzielone zdania. Wielu łaskawszym okiem patrzy na fotoradary stacjonarne, a nie przenośne.
W całym województwie podlaskim – według nowej mapy opracowanej przez Inspekcję Transportu Drogowego – stacjonarnych fotoradarów ma być 18. W Łomży – ani jednego.
- ul. Sikorskiego, ok. 300m za dworcem PKS, jadąc w kierunku ul. Wojska Polskiego
Tych na czerwono nie ma na 100%, zostały puste trawniki. Jutro postaram się zerknąć co z resztą.piotreg - 1 Kwiecień 2014, 08:26 PieTrzaK - 2 Kwiecień 2014, 21:07 Tego na Legionów też nie ma, 2 pozostałych po prostu nie miałem zupełnie kiedy odwiedzić, ale zgodnie z zasadami logiki ich też być nie powinno...PieTrzaK - 23 Kwiecień 2014, 10:47 Na Sikorskiego za PKS'em też pusto.piotreg - 23 Kwiecień 2014, 12:15 Na mapie posprzątane.