Forum Mapy Fotoradarów

Rów - Historia pojazdu w PL

tqmeh - 27 Czerwiec 2014, 23:07
Temat postu: Historia pojazdu w PL
Na stronie www.historiapojazdu.gov.pl możemy sprawdzić historię pojazdu.

Dokładniej:
- liczbę i rodzaj dotychczasowych właścicieli z datami sprzedażny-kupna,
- datę wykonania przeglądu technicznego
- ważność polisy OC
- potwierdzić zgodność podstawowych danych pojazdu

Gdy rozbudują tę stronę (np. o przebieg), będzie można uzyskać wiele informacji przydatnych szczególnie przed zakupem.

milito - 27 Czerwiec 2014, 23:33

Oby tak dalej. :good:
jakub - 28 Czerwiec 2014, 13:07

Miałem robione badanie techniczne na początku czerwca i już widzę przebieg. :smile:
tqmeh - 28 Czerwiec 2014, 13:32

Robiłem przegląd w kwietniu i nie ma info ws przebiegu, wiemy zatem od kiedy te dane są aktywne.
tqmeh - 3 Lipiec 2014, 14:33

Cytat:
Już 300 tys. aut zostało sprawdzonych w usłudze "Historia pojazdu"

Już około 300 tys. pojazdów zostało sprawdzonych dzięki uruchomionej przed tygodniem przez MSW bezpłatnej e-usłudze "Historia pojazdu". Jest ona skierowana głównie do osób kupujących używane samochody zarejestrowane w Polsce.

23 czerwca uruchomiono usługę "Historia pojazdu", dzięki której dane z Centralnej Ewidencji Pojazdów można uzyskać online - www.historiapojazdu.gov.pl; nie trzeba składać wniosku i czekać na jego rozpatrzenie. Niezbędny do tego jest numer nadwozia VIN, data pierwszej rejestracji oraz numer rejestracyjny pojazdu. Udostępniane są jedynie dane o pojeździe, a nie o właścicielu lub posiadaczu auta. Usługa jest bezpłatna.

http://moto.wp.pl/

piotreg - 3 Lipiec 2014, 18:41

Szkoda, że nie udostępniają też danych osobowych właściwie zaszyfrowanych.

Gdy właścicielem pojazdu był Jan Nowak, zam. Katowice, Polna 3/5 to w takim serwisie można udostępnić Jan N., zam. Katowice. Bardzo by to pomogło.

tqmeh - 18 Styczeń 2015, 16:47

Status dowodu rejestracyjnego ->> KLIK
autogaz1984 - 19 Styczeń 2015, 20:19

Sprawdziłem mojego ojca auto i jestem w lekkim szoku - wszelkie dane wraz z przebiegiem doskonale udokumentowane. :good: Bardzo mi się to spodobało. :good:
PieTrzaK - 19 Styczeń 2015, 21:36

U mnie wypluwa nieprawidłowe dane i tyle...
autogaz1984 - 19 Styczeń 2015, 21:42

PieTrzaK napisał/a:

Datę I rejestracji źle wpisujesz, nie w PL, tylko ogólnie I rejestrację auta musisz wpisać z pozycji B. :cool:

PieTrzaK - 20 Styczeń 2015, 06:01

A co jak auto jest brane z salonu w PL i właśnie te pole wpisuje? :mrgreen:
autogaz1984 - 20 Styczeń 2015, 08:20

U mojego szwagra sprawdziłem auto z polskiego salonu, I rejestracja w 1999 roku i tak samo wszystko wyszło jak na dłoni. :evil:
PieTrzaK - 20 Styczeń 2015, 08:45

Dobra, działa, widać komórkowa przeglądarka czegoś nie przekazywała. :grin:
piotreg - 20 Styczeń 2015, 11:40

PieTrzaK napisał/a:

U mnie podobnie - dane sprzed roku, mimo że 7 stycznia robiłem przegląd rejestracyjny i aktualizowany w systemie był mój przebieg.

PieTrzaK - 20 Styczeń 2015, 11:46

Chodziło o nieprawidłowe dane logowania ;) Może jest jakieś opóźnienie we wprowadzaniu? Mnie przegląd czeka w okolicy 15 lutego, zobaczymy jak szybko się potem pojawi.
piotreg - 20 Styczeń 2015, 11:50

U mnie wszystko się zgadza, poza przebiegiem. Przegląd robiłem 7 stycznia. Diagnosta przebieg wklepuje w dniu przeglądu do systemu. Winien być on od razu zaktualizowany.
phonemaniac - 20 Styczeń 2015, 12:04

A u mnie w ogóle przebiegu nie ma. Widzę, delikatne pole do nadużyć.
piotreg - 20 Styczeń 2015, 12:06

Bo nie robiłeś jeszcze przeglądu. Przebieg jest teraz aktualizowany tylko przy okazji przeglądów rejestracyjnych. :D
phonemaniac - 20 Styczeń 2015, 12:14

I nie będę jeszcze przeglądu robić przez 2 lata. ;) W tym czasie mogę przejeździć i 300 tys. km, pójść do machera od cofania liczników i zrobi mi 30 tys. km. Po czym idę do diagnosty, a ten wpisuje mi do historii pojazdu 30 tys km. i jest lala. ;)
piotreg - 20 Styczeń 2015, 12:17

Sorry, taki mamy system. :cool: Ale nie ma co narzekać - robią co mogą. Zdecydowana większość pojazdów na polskich drogach to bolidy starsze, które przechodzącą przeglądy raz w roku...
tqmeh - 6 Luty 2017, 06:32

Dla autobusów.

Cytat:
Od dwóch lat przez internet można sprawdzić historię pojazdu. Dzięki niej można sprawdzić m.in. markę, model, rok produkcji, datę pierwszej rejestracji i termin badania technicznego auta oraz dane o miejscu zarejestrowania, a także liczbę właścicieli pojazdu. Z kolei dzięki e-usłudze "Bezpieczny pojazd" rodzice, którzy wysyłają dzieci na kolonie czy wycieczki, mogą sprawdzić, czy autokar, który będzie je wiózł, jest sprawny i dopuszczony do ruchu. Wystarczy znać numer rejestracyjny pojazdu. Dane można uzyskać online – www.bezpiecznyautobus.gov.pl – bez składania wniosku. Uzyskuje się tylko informacje o pojeździe. Te dotyczące właściciela lub posiadacza nie są udostępniane.

Klik

Sarka345 - 20 Sierpień 2018, 15:26

Fajna sprawa z tym sprawdzeniem historii pojazdu... może tak bym swój sprawdziła, czy jakieś "kwiatki" nie wyjdą? :wink: