Forum Mapy Fotoradarów - Strona Główna Antyradary Mapa fotoradarów
FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja   ZalogujZaloguj


Poprzedni temat «» Następny temat
Czy zawsze trzeba bać się masztu pod fotoradar?
Autor Wiadomość
piotreg 
Administratore banitore


Dołączył: 23 Mar 2007
Pochwał: 1252
Posty: 29029
Skąd: WROCŁAW
Wysłany: 18 Lipiec 2009, 14:06   Czy zawsze trzeba bać się masztu pod fotoradar?

Często pytacie, czy urządzenie zrobiło Wam zdjęcie, bo za szybko jechaliście...

Czasem samemu można sobie odpowiedzieć na takie pytanie, nie mając detektora i w niektórych przypadkach nie trzeba także zaglądać do puchy.

1 - Maszty firmy Zurad:

Najczęściej spotykane przy Polskich drogach.
Te, obsługiwane przez Policję praktycznie cały czas stoją puste...
Ładowane są sporadycznie, poza nielicznymi wyjątkami.

Gorzej z masztami, które obsługują straże miejskie / gminne. Te często sieją...

Ale...

Często jest tak, że nikomu niepotrzebny maszt (ustawia jest GDDKiA) ma fabryczną zaślepkę na obiektywie. Jest to sygnał dla nas, że urządzenia na pewno nie ma w środku.
Prosty przykład: Miejscowości: Koiszków i Mąkolice przy drodze K-3. Już ponadto pół roku stoją i nadal mają zaślepione obiektywy.
Być może czekają na zasilanie, być może nikomu nie są potrzebne, a GDDKiA gdzieś przecież ustawić je musiała...

Przykład masztu z zaślepką:



Ale kiedy już zaślepki nie ma... nie znasz dnia, ani godziny :-)



Załadowana pucha zawsze ma "drugie oko"... w dzień nie trudno je dostrzec...
Zawsze można zawrócić i dokładnie mu się przyjrzeć.
Po kilku chwilach można sobie zagwarantować spokojny sen...



Pusta, nieszkodliwa wygląda tak:



2 - Maszty pod czeskiego AD9

Trochę ich już stoi na polskiej ziemi...
Te naprawdę łatwo oceniać.

Prosty przykład - miasto Jelenia Góra, ul. Jana Pawła II. Prawie rok czekał na odbiór techniczny, dlatego policja nie mogła go używać.
Nieużywany przez nikogo stał, straszył i... celowały w pas zieleni...



A kiedy zaczęli go ładować...



Widać różnicę? :-)

Jeżeli maszt celuje w pas ruchu, trzeba niestety zajrzeć do środka... żeby mieć pewność.

3 - Maszty typu Traffitower pod Multanovę 6F

Do tych niestety trzeba zaglądąć:

Pusty:



Pełny:



4 - Maszty zwane lodówkami pod Multanovę 6F - występują tylko w Poznaniu

Puste, nieaktywne mają specjalną zaślepkę



Pełny ma przeźroczystą szybkę i widoczny wkład:



5 - Maszty pod urządzenie Gatso

Do tych niestety także trzeba zaglądać:



Szerokości :-)
 
 
Automobil

Wysłany:    Na laser jammery laserowe, na fotoradary antyradary.sklep.pl. Kierowcy mają do wyboru najlepsze modele - wykrywacze Escort, Valentine One, Noxo, Whistler wyposażone w euro pasma radarów.



 
 
wksek 
Forum Lider


Dołączył: 26 Lut 2009
Pochwał: 284
Posty: 2543
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18 Lipiec 2009, 17:20   

Dobra robota, taki Tutorial dla nowicjuszy z pewnością się przyda, chociaż zaawansowanym również! :wink:
_________________
wksek, nie pij tyle!
 
 
 
garny 
Forum Lider

Dołączył: 08 Lis 2008
Pochwał: 128
Posty: 1543
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18 Lipiec 2009, 20:05   

No piękna sprawa :)

BTW: Gdzie u nas można spotkać GATSO?
 
 
piotreg 
Administratore banitore


Dołączył: 23 Mar 2007
Pochwał: 1252
Posty: 29029
Skąd: WROCŁAW
Wysłany: 18 Lipiec 2009, 20:06   

Kraków, Elbląg, Strzelce Krajeńskie i okolice, Stalowa Wola i okolice.

Więcej grzechów nie pamiętam...
 
 
garny 
Forum Lider

Dołączył: 08 Lis 2008
Pochwał: 128
Posty: 1543
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18 Lipiec 2009, 20:08   

Teraz kojarzę - Kraków istotnie widziałem takie cuś :)
 
 
piotreg 
Administratore banitore


Dołączył: 23 Mar 2007
Pochwał: 1252
Posty: 29029
Skąd: WROCŁAW
Wysłany: 18 Lipiec 2009, 20:09   

Chodzi to w "K" w okolicach 24,150 GHz, ale trudniej to wykryć niż Zurada na 24,125 GHz.
 
 
Misial 
Forum Lider

Dołączył: 08 Mar 2009
Pochwał: 71
Posty: 605
Skąd: Nakło
Wysłany: 18 Lipiec 2009, 22:34   

piotreq, fajnie że taki "tutek" zrobiłeś... ja już troszkę tu siedzę, ale przydatna bardzo rzecz :!:
 
 
Pablo-28
Dziędobry!

Dołączył: 03 Wrz 2009
Posty: 5
Wysłany: 3 Wrzesień 2009, 22:29   

Wałbrzych tez posiada coś podobnego. Multum ludzi się łapie na to.
_________________
Wolna jazda nie zawsze jest atutem!
 
 
piotreg 
Administratore banitore


Dołączył: 23 Mar 2007
Pochwał: 1252
Posty: 29029
Skąd: WROCŁAW
Wysłany: 4 Wrzesień 2009, 07:06   

Ale na co, bo niebardzo rozumiem...?
 
 
Rybuś
Dziędobry!


Dołączył: 18 Lis 2009
Pochwał: 5
Posty: 12
Skąd: Kraków
Wysłany: 21 Listopad 2009, 21:19   

piotreg, orientujesz się może jak wygląda sprawa z fotoradarami z Krakowie? Są jakieś 100% atrapy? Najbardziej wkurzają mnie 2 na wiadukcie (Rondo Polsad) :roll:

ps. W Kraku większość to Gatso. :wink:

I jeszcze jedno, orientuję się ktoś z jakiej odległości fotoradar Nas wyłapuje? Gdzieś słyszałem, że z 60 metrów jest pomiar, prawda to?
Ostatnio zmieniony przez Rybuś 21 Listopad 2009, 21:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
BlackHawk
Fach-offiec


Dołączył: 16 Mar 2009
Pochwał: 30
Posty: 590
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 21 Listopad 2009, 21:29   

Można by też dodać fotki jak wygląda atrapa - fotoimitator, ponieważ to błyska lecz aparatu nie posiada :P
 
 
piotreg 
Administratore banitore


Dołączył: 23 Mar 2007
Pochwał: 1252
Posty: 29029
Skąd: WROCŁAW
Wysłany: 22 Listopad 2009, 08:36   

Nie widzę przeszkód... temat można rozwinąć o atrapy. Kto chętny?

Rybuś napisał/a:
piotreg, orientujesz się może jak wygląda sprawa z fotoradarami z Krakowie? Są jakieś 100% atrapy? Najbardziej wkurzają mnie 2 na wiadukcie (Rondo Polsad) :roll:

Zgodnie z tym co jest na mapie, wszystkie maszty w Krakowie są prawdziwe.
_________________
Mapa fotoradarów/Mapa videopatroli
 
 
Castellano
Zaczyna kumać

Dołączył: 29 Lip 2009
Pochwał: 9
Posty: 62
Wysłany: 21 Styczeń 2010, 17:57   

Potwierdzam. W Krakowie nie ma atrap. W każdym może znajdować się fotoradar.
 
 
piotreg 
Administratore banitore


Dołączył: 23 Mar 2007
Pochwał: 1252
Posty: 29029
Skąd: WROCŁAW
Wysłany: 21 Styczeń 2010, 18:21   

Rybuś napisał/a:
I jeszcze jedno, orientuję się ktoś z jakiej odległości fotoradar Nas wyłapuje? Gdzieś słyszałem, że z 60 metrów jest pomiar, prawda to?

Te 60m to długość wiązki, która przecina drogę pod kątem 22stopni.
Czyli operator może ją wydłużyć, gdy np. robi pomiar na drodze 4. pasmowej (my w ogóle w Polsce mamy takie drogi?).

Dopóki nie przetniesz wiązki, urządzenie nie zrobi pomiaru...
Teraz pytanie, w jakiej odległości od puszki ją przecinasz...?
15m? :-) Kto był biegły z fizyki? :-)
_________________
Mapa fotoradarów/Mapa videopatroli
 
 
Castellano
Zaczyna kumać

Dołączył: 29 Lip 2009
Pochwał: 9
Posty: 62
Wysłany: 21 Styczeń 2010, 18:59   

Powiedz mi tylko jaką wysokość ma fotoradar to ci podam odległość.
Ostatnio zmieniony przez Castellano 25 Sierpień 2010, 18:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group